top of page

„SE POATE TRĂI FĂRĂ OLIMPIA, DAR NU ARE ROST”

În cei aproape 99 de ani de activitate, clubul sportiv Olimpia a unit în jurul său sătămarenii indiferent de perioadele prin care a trecut oraşul, fiind un martor tăcut dar influent al societăţii civile sătmarene şi rămânând o constantă „galben-albastră” în viaţa sătmărenilor.

  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
OUR WORK

Istorie

PERIOADA INTERBELICĂ

În luna mai a anului 1921. la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare. Dintre numele fotbaliștilor legitimați cu acel prilej au ajuns până la noi următoarele: I. Mihalca, Gh. Șuta, D. Pop, E.Gross, E. Nyul, S. Frank, C. Rațiu, V. Sabău, J. Winkller, A. Șoranu, C. Hotyar, K. Kokenessi. După cinci ani Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934, Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează Divizia "B", iar în seria a III-a participă și Olimpia CFR Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în Divizia "A", dar retrogradează imediat.

PERIOADA COMUNISTĂ

După al doilea război urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări, scandaluri și participări la diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în divizia „A”, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național: locul IX. După o retrogradare și o altă provorare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în „B”, unde a fost printre fruntașele seriei transilvane până în 1993 când retrogradează în divizia „C” în urma unui scandal în urma căruia trebuia găsiți niște vinovați. Între timp juniorii Olimpiei au obținut un loc II și un III la finalele campionatelor naționale de fotbal în 1987 și respectiv 1986. Peste doi ani Olimpia revine în „B”.

DUPĂ '90

În 1998 promovează în „A”, dar retrogradează imediat. După ănca câteva sezoane jucate în divizia B și o încercare de promovare în divizia A ratată, în urma unui meci bine cunoscut cu CFR Cluj, echipa ajunge să participe din cauza unor ,,oameni”,in Divizia C seria a VI-a. 

În iarna 2007/2008 Olimpia are mari probleme financiare, așa că locul in Liga a III-a e împrumutat pentru retur echipei FC Șimleu, care joacă sub numele de Olimpia SM. În vara lui 2008 FC Șimleu preia locul Someșului SM, iar Olimpia renunță la participarea în competițiile oficiale din motive financiare, după o ultimă încercare ratată de a se prezenta la meciul din Cupa României. Conducerea AJF Satu Mare și Someșul SM oferă locul din Liga a IV-a SM al ultimeia echipei de juniori a Olimpiei, care joacă sub numele OLIMPIA 2008, fiind antrenată de fostul olimpist Tiberiu Csik. Grupele de copii și juniori ai Olimpiei continuă și ele mai departe sub numele OLIMPIA 2008 SM.

Olimpia sufera o reorganizare si apare Olimpia 2010 Satu Mare.

Olimpia Satu Mare a promovat chiar în primul sezon după reorganizare și ajunge în Liga a II-a în vara anului 2013. Din acest punct rămâne o echipă obișnuită, cel mai bun rezultat fiind locul cinci în sezonul 2014-2015. În pauza competițională de iarnă a sezonului 2017-2018 clubul este depunctat cu 46 de puncte din cauza problemelor finaciare care au cauzat neplata salariilor către jucători și exclus ulterior din divizia secundă.

Ultimul președinte al echipei de fotbal Olimpia Satu Mare a fost Istvan Merkli, unul dintre suporterii echipei de fotbal și antreprenor local. Acesta i-a luat locul fostului președinte Attila Karda, care a fost demis de la echipa de fotbal.

In primăvara anului 2018 suporterii Olimpiei decid sa ducă mai departe spiritul olimpist și înființează echipa Olimpia MCMXXI Satu Mare. Înregistrează numele la OSIM și obțin Certificatul de Identitate Sportiva după care înscriu echipa în liga a V-a a județului Satu Mare.

Olimpia MCMXXI Satu Mare termina primul sezon de la înființare având doar victorii pe linie câștigând campionatul ligii a V-a, obținând deci promovarea în liga a IV-a, cât și Cupa României, faza județeana.

Sezonul 2019-2020 începe mai repede pentru Olimpia MCMXXI Satu Mare, având primul meci în primul tur al Cupei României faza naționala cu cei de la SCM Zalău, meci pe care îl pierd în prelungiri cu scorul de 2-3. Insa Olimpia MCMXXI avea sa acceadă în turul doi al Cupei României, faza națională, după ce Comisia FRF constata ca SCM Zalău a folosit un jucător cu identitate falsa. In turul doi al Cupei României, faza națională, Olimpia MCMXXI pierde în fata celor de la SCS Sanmartin și astfel aventura în Cupa României, faza națională se încheie. Echipa este înscrisă în Liga a IV-a unde va evolua în seria A.

ABOUT US
Suporteri
galerie.jpg

Încă de la înființarea echipei, aceasta s-a bucurat de sprijinul necondiționat al sătmărenilor care contribuiau în perioada interbelică la bugetul clubului prin cotizații lunare de 20 Lei, clubul fiind unul priviat. Despre deplasările suporterilor la meciurile Olimpiei am aflat din ziarele „Satu-Mare” și „Gazeta Sătmarului” unde se vorbește despre deplasarea unui grup de susținători ai Olimpiei care fac deplasarea la Baia Mare cu automobilul pentru a încuraja Olimpia în anii 20. Primul slogan al suporterilor sătmăreni a fost ÎNAINTE OLIMPIA!

bottom of page